• Tenzij je een beter plan hebt

Tenzij je een beter plan hebt

Tenzij je een beter plan hebt

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties

theater

Over

Over een wereld waar de mens niet langer de maat der dingen is

In een Japans onderzoeksstation voor apen woont een chimpansee die veel beter dan mensen getallenreeksen bleek te kunnen onthouden. In allerijl werden mensen met een fotografisch geheugen opgetrommeld om het tegen de aap op te nemen. Honderdvijftig jaar na Darwin willen we kennelijk nog steeds beter zijn dan dieren. Laat staan dat we gelijk zouden zijn aan planten of dingen. En dat is niet alleen omdat we daarmee heel wat rechten zouden inleveren, maar ook omdat het daadwerkelijk onze verbeelding voorbij gaat. Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?

Inmiddels roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en worden er steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan ze op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij je een beter plan hebt…

'Een onderhoudende filosofische stand-up theatervoorstelling' ★★★★ Theaterkrant
'Nuyens en De Wit hebben een soort droogkomische anti-theatraliteit, die naadloos aansluit bij hun transparante theatertaal' ★★★ Het Parool

Optie C
Na afloop van de voorstelling zochten we met hulp van wetenschappers, politici, filosofen, activisten en advocaten naar Optie C; een handleiding voor de toekomst. Verschillende strategieën en acties werden in deze reizende denktank besproken. In iedere stad maakten we een nieuwe stap in onze zoektocht naar antwoorden: Hoe komen we voorbij de mens als maat der dingen? Kunnen we voorbij onze eigen belangen de aarde centraal stellen?

Meer info op de site van Tenzij je een beter plan hebt

Makers

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Haar werk strekt zich uit over verschillende domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Ze werd voor haar theater- en journalistieke werk meerdere malen genomineerd en ontving in 2013 de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Naast haar werk dat geproduceerd wordt door Frascati, schrijft ze als freelancer voor o.a. De Correspondent en Rekto:Verso en is ze curator van Nieuwe Grond dat onderdeel is van het Nederlands Theater Festival. Met haar laatste voorstelling Hulp reisde ze naast theaters ook langs bedrijven, maatschappelijke organisaties, NGO's en politieke partijen. Anoek schrijft op dit moment haar debuutroman bij Nijgh & Van Ditmar.

Rebekka de Wit (Santiago de Chile, 1985) is schrijver en theatermaker. Haar theaterwerk is tegelijkertijd persoonlijk en politiek, ernstig en geestig, kwetsbaar en ontwapenend. Met de voorstelling Hoe dit het verhaal werd won ze in 2012 de Theater aan Zee Jongtheaterprijs. Daarna volgden onder meer Heimat, Woudlopers handboek, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek en Ik weet er te weinig van. Vanaf 2017 heeft ze mede de artistieke leiding bij theatergezelschap De Nwe Tijd. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Ze schrijft voor De Correspondent, kunsttijdschrift Oogst, Rekto:Verso. 

Premiere

De voorstelling Tenzij je een beter plan hebt speelde vanaf september 2017 en tourde van oktober 2017 t/m januari 2018 door Nederland en België.