• De zaak Shell

De zaak Shell. Repetities voor de werkelijkheid #1

De zaak Shell. Repetities voor de werkelijkheid #1

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties in coproductie met De Nwe Tijd i.s.m. Milieudefensie

theater

Over

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit gaan een langdurige samenwerking aan met Milieudefensie in het kader van hun lopende rechtszaak tegen Shell. In deze zaak klaagt Milieudefensie de oliegigant aan voor klimaatverandering en eisen ze dat Shell stopt met zijn vervuilende activiteiten en hun bedrijfsvoering radicaal aanpast.

Voor deze unieke zaak, waar nog geen jurisprudentie voor bestaat, onderzoeken Nuyens & De Wit in een serie pre-enactments de uiteenlopende perspectieven en stemmen. Op deze manier betrekken Nuyens & De Wit burgers bij deze rechtszaak en verzamelen zij bewijsstukken en dilemma’s. De centrale vraag: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat? Voor De zaak Shell ontwikkelen Nuyens & De Wit de komende periode vanuit de verschillende gezichtspunten een serie pleidooien. Deze betogen zullen de komende anderhalf jaar infiltreren in congressen, theaters en rechtszaken. De finale voorstelling De zaak Shell brengt alle pleitredes en hoofdrolspelers in een theatrale setting tezamen.  

In de proloog introduceren Nuyens & De Wit De zaak Shell en trappen we af met twee pleidooien. Jaap Spijkers speelt Shell CEO topman Ben van Beurden en Janneke Remmers brengt Monoloog voor een consument.

Aansluitend is er een gesprek over de aankomende rechtszaak onder leiding van journalist Lex Bohlmeijer met o.m. Donald Pols (directeur Milieudefensie) en Laura Burgers (jurist op het gebied van milieu-ethiek en schrijver). 

concept en tekst Anoek Nuyens en Rebekka de Wit dramaturgie Freek Vielen spel Jaap Spijkers en Janneke Remmers organisatie gesprek Evanne Nowak sprekers Laura Burgers, Michel Schuurman, Vatan Hüzeir en Channa Samkalden o.l.v. Lex Bohlmeijer productie Frascati Producties i.s.m. Milieudefensie coproductie met De Nwe Tijd  

 

Makers

Pers