• Gavin-Viano © Ruben Duipmans

Gavin-Viano

GAVIN-VIANO

Gavin-Viano studeerde in de zomer van 2020 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Voor zijn afstudeervoorstelling Ach Mijn Wederhelft ontving hij in 2020 de DNA Next Stimuleringsprijs. Tijdens zijn studie was hij regie-assistent bij Toneelgroep Oostpool en part-time Research Adviseur bij VSBfonds. Voordat hij naar de regieopleiding ging, ontwikkelde hij zich bij Codarts Rotterdamse Dansacademie en vervolgens ontving hij scholarships voor The New York Film Academy. Als danser en acteur was hij te zien in Grease (Vorst Nationaal), Yab Yum (Koninklijk Carré), Rocky Das Musical (Stage Entertainment Hamburg) en de politieke voorstelling Ragtime Das Musical (Staatstheater Kassel, Braunschweig en Oper Graz). Gavin-Viano ontwikkelt zijn werk bij VIA ZUID, IMPACT en Frascati Producties.

'Ik bevraag de codes van het theater’ Lees hier het interview van Gavin-Viano in Het Parool. 

'Theater om de kloof tussen zwart en wit te dichten' Human over Melanine Ten Strengste Verboden

Het werk van de Rotterdamse Gavin-Viano straalt maatschappelijke urgentie uit. Via zijn grass roots initiatieven kaart hij thematieken aan die in de black community, de human rights community, de LGBTQIA+ community en bij kwetsbare jongeren spelen. Met zijn voorstellingen wil hij herkenning bieden en inzicht teweeg brengen en zo het Nederlands theater toegankelijker maken voor deze gemeenschappen die er tot nu toe niet vanzelfsprekend een stem kregen. Hij doet dit door niet-westerse verhalen te vertellen, vaak een anti-white-male-gaze als perspectief te kiezen en bewust op zoek te gaan naar de intersectionaliteit van zijn personages. Zo creëert hij een wereld waar taal, beweging en muziek tot een geheel samenvloeien en waar humor het cement tussen de bouwstenen vormt. 

Begin oktober 2020 was zijn voorstelling A Plastic State Of Mind tijdens het Town Tales festival in Frascati te zien. In 2021 kwam hij uit met zijn eerste Frascati-productie, de trilogie Ach Mijn Wederhelft. 

Voorstellingen

  • Ach Mijn Wederhelft (Frascati Producties, 2021)
  • Able To Fuck Love (Wisdom Lanes, 2021)
  • Eclipsed: A Plastic State Of Mind (Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion, 2020)
  • What’s in a fairytale; Bambi (Regie-assistentie; Toneelgroep Oostpool 2019)
  • Bert Williams vs Gavin-Viano (Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion, 2018)
  • Melanine (Scottsboro Boys) (Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion, 2017)

Foto Portret © Ruben Duipmans

IN DE MEDIA