Radio van Deyssel #2: Wat we vieren

Radio van Deyssel #2: Wat we vieren

Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale

op locatie

Over

Theater over een buurt in verandering

De Lodewijk van Deysselbuurt gaat op de schop. De buurt in Amsterdam Nieuw-West met honderden verschillende bewoners krijgt, na jaren wachten, eindelijk een make-over. Tien jaar in de steigers. Bewoners raken op drift. Het ene verhaal komt boven drijven, terwijl het andere verloren dreigt te gaan met de sloophamer. Dit is het moment om je oren open te zetten.

Met hun tot theaterstudio verbouwde winkelpand als basis, gaan theatermaker Hanna Timmers en social designer Luca van Slagmaat daarom een jaar lang op zoek naar de onvertelde verhalen van deze buurt. Iedere aflevering een ander thema, met andere gasten uit de Lodewijk van Deysselbuurt en daar buiten. 

Deel 2 van Radio Van Deyssel gaat over wat we vieren: een verjaardag, kerst, het suikerfeest of Holi. Over wat we samen vieren en wat je stiekem in je eentje viert als niemand kijkt. Samen met jonge en oudere buurtbewoners zet Radio van Deyssel in december het pand aan de Lodewijk van Deysselstraat 91 voor even in een feestelijk licht. 

De volgende twee delen van Radio van Deyssel zijn te zien op 2 & 3 maart en 25 & 26 mei 2019.

regie Hanna Timmers social design Luca van Slagmaat spel Ellik Bargai, Sam Ghilane i.s.m. Danaë, Genairey, Joost, Justice, Mudassir, Sonny techniek Tom Brinkkemper productie Saskia Reynolds in samenwerking met Rochdale met dank aan het Van Eesterenmuseum, Jasmin Šporer, Bakkerij de Eenvoud, Peik en alle broodbakkers, Ria, Farida en haar familie, Peter, Jaap en Medhat.

 

 

 

Makers

Hanna Timmers (1987) beheerst de kunst om binnen korte tijd met grote groepen mensen een authentiek en krachtig verhaal te vertellen. Ze studeerde in 2010 af als theaterdocent in Amsterdam en werkt sindsdien als docent en maker. De laatste jaren richt Hanna zich met name op het maken van theater in sociaal artistieke context. Zo maakte zij samen met schoolkinderen De Rechtszaak tegen de volwassenen (in het kader van het programma Frascati Issues: Enfants Terribles van Frascati). In de Lodewijk Van Deysselbuurt deed Hanna eerder onderzoek in samenwerking met de wijkbeheerders van Rochdale. Vanuit die ervaring maakte zij in november 2017 een oprechte performance over de buurt. Radio van Deyssel is een vervolg  van deze onderzoeksvoorstelling. Naast haar werk voor Frascati werkt Hanna momenteel voor Theater Na de Dam en Het Nationale Theater.

Luca van Slagmaat (1992), social designer die met veel passie samen met andere ontwerpvraagstukken aan gaat om met elkaar duurzame oplossingen te vinden voor hedendaagse uitdagingen in de steden. Dit doet ze vanuit het maakonderwijs waar ze met kinderen, jongeren en jongvolwasssen aan de slag gaat met sociale vraagstukken uit stad en wijk maar ook vanuit haar eigen ontwerppraktijk. Vanuit haar beeldende achtergrond maakt ze ontwerpen voor diverse projecten van interactieve licht installaties tot de vormgeving voor theatervoorstellingen. Naast haar werk voor Frascati werkt Luca momenteel voor The Beach als programmamaker van de gangmakers, KunstLAB Arnhem en het Nationale theater. 

Pers

 

STARTLOCATIE
Buurtpunt de Leeuw, Burgemeester van Leeuwenlaan 63, Amsterdam (om de hoek van de Lodewijk van Deysselstraat). Let op! De voorstelling gaat op deze locatie van start. Vanaf een uur voor aanvang kun je hier je gereserveerde tickets afhalen. Er is gratis koffie & thee.

SPEELLOCATIE
Lodewijk van Deysselstraat 91, Amsterdam

De (on)vertelde stad

Radio van Deyssel maakt deel uit van de programmalijn De (on)vertelde stad, gericht op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. De (on)vertelde stad ontgint de nog onbekende verhalen van Amsterdam. Het bevraagt, onthult en verbeeldt, en schrijft zo de gedeelde verhalen voor een verdeelde stad. Want een van de grootste uitdagingen voor de stad anno nu is om opnieuw vorm en inhoud te geven aan het samenzijn. Wat zijn de verschillende gemeenschappen en op welke manier zijn ze verbonden of geïsoleerd? De stad vormt een vat van stemmen en perspectieven die we via het theater publiekelijk maken. Lees meer