Radio van Deyssel #3: De Van Deyssel werkt

Radio van Deyssel #3: De Van Deyssel werkt

Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale

theater

Over

Theater over een buurt in verandering

De Lodewijk van Deysselbuurt gaat op de schop. De buurt in Amsterdam Nieuw-West met honderden verschillende bewoners krijgt, na jaren wachten, eindelijk een make-over. Tien jaar in de steigers. Bewoners raken op drift. Het ene verhaal komt boven drijven, terwijl het andere verloren dreigt te gaan met de sloophamer. Dit is het moment om je oren open te zetten.

Met hun tot theaterstudio verbouwde winkelpand als basis, gaan theatermaker Hanna Timmers en social designer Luca van Slagmaat daarom een jaar lang op zoek naar de onvertelde verhalen van deze buurt. Iedere aflevering een ander thema, met andere gasten uit de Lodewijk van Deysselbuurt en daar buiten. 

In de Lodewijk van Deysselbuurt wordt niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. In deel 3 De van Deyssel werkt! staat werken dan ook centraal. Zo filosofeert de buurt over de betekenis van werk in je leven en gaat Hanna langs bij de bakker, de telefoonshop en de wasserette: want wat gebeurt daar nu eigenlijk de hele dag en welke verhalen schuilen tussen de koopwaar? 

Het volgende en laatste deel van Radio van Deyssel is te zien op 31 mei t/m 2 juni 2019.

regie Hanna Timmers social design Luca van Slagmaat spel Ellik Bargai, Sam Ghilane samen met jonge en oudere buurtbewoners techniek Tom Brinkkemper productie Saskia Reynolds met dank aan Rochdale, Van Eesterenmuseum, Cascoland, Bakkerij de Eenvoud en alle ondernemers en buurtbewoners die we spraken
 

startlocatie van de voorstelling

 

Makers

Hanna Timmers (1987) beheerst de kunst om binnen korte tijd met grote groepen mensen een authentiek en krachtig verhaal te vertellen. Ze studeerde in 2010 af als theaterdocent in Amsterdam en werkt sindsdien als docent en maker. De laatste jaren richt Hanna zich met name op het maken van theater in sociaal artistieke context. Zo maakte zij samen met schoolkinderen De Rechtszaak tegen de volwassenen (in het kader van het programma Frascati Issues: Enfants Terribles van Frascati). In de Lodewijk Van Deysselbuurt deed Hanna eerder onderzoek in samenwerking met de wijkbeheerders van Rochdale. Vanuit die ervaring maakte zij in november 2017 een oprechte performance over de buurt. Radio van Deyssel is een vervolg  van deze onderzoeksvoorstelling. Naast haar werk voor Frascati werkt Hanna momenteel voor Theater Na de Dam en Het Nationale Theater.

Luca van Slagmaat (1992), social designer die met veel passie samen met andere ontwerpvraagstukken aan gaat om met elkaar duurzame oplossingen te vinden voor hedendaagse uitdagingen in de steden. Dit doet ze vanuit het maakonderwijs waar ze met kinderen, jongeren en jongvolwasssen aan de slag gaat met sociale vraagstukken uit stad en wijk maar ook vanuit haar eigen ontwerppraktijk. Vanuit haar beeldende achtergrond maakt ze ontwerpen voor diverse projecten van interactieve licht installaties tot de vormgeving voor theatervoorstellingen. Naast haar werk voor Frascati werkt Luca momenteel voor The Beach als programmamaker van de gangmakers, KunstLAB Arnhem en het Nationale theater.

 

Pers

 
60 minuten
Startlocatie

CASCOLAND
Lodewijk van Deysselstraat 57
1064 HL Amsterdam

De voorstelling gaat op deze locatie van start. Vanaf een uur voor aanvang kun je hier terecht om gereserveerde tickets af te halen. Ook is er gratis koffie & thee.

De (on)vertelde stad

Radio van Deyssel maakt deel uit van de programmalijn De (on)vertelde stad, gericht op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. De (on)vertelde stad ontgint de nog onbekende verhalen van Amsterdam. Het bevraagt, onthult en verbeeldt, en schrijft zo de gedeelde verhalen voor een verdeelde stad. Want een van de grootste uitdagingen voor de stad anno nu is om opnieuw vorm en inhoud te geven aan het samenzijn. Wat zijn de verschillende gemeenschappen en op welke manier zijn ze verbonden of geïsoleerd? De stad vormt een vat van stemmen en perspectieven die we via het theater publiekelijk maken. Lees meer