• Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak Anoek en Rebekka

Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak

Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties

theater

Over

Een rechtszaak over het belang van onze planeet, met fragmenten uit de voorstelling Tenzij je een beter plan hebt

Afgelopen september ging Tenzij je een beter plan hebt in première. Nuyens & De Wit onderzochten het conflict tussen menselijk eigenbelang en het belang van onze planeet en gingen hierover in gesprek met politici, juristen, wetenschappers, filosofen en activisten. Al die ontmoetingen leverde een hoop kennis op, maar vooral het besef dat het tijd is dat we ons uitspreken, boos maken en verandering afdwingen. Daarom presenteren zij nu Tenzij je een beter plan hebt: de rechtszaak.

In deze rechtszaak staat persoonlijke aansprakelijkheid centraal. Een toekomstige generatie zal zich uitspreken over de manier waarop de huidige generatie met de aarde omgaat. Een groep juridische deskundigen buigt zich vervolgens over hun aanklacht en de mogelijkheden van een rechtszaak verder uit te werken.

Het panel deskundigen bestaat uit advocaat Phon van den Biesen, expert op het gebied van de onrechtmatige (overheids-)daad, natuur- en milieurecht en Mensenrechten (hij voerde namens Mileudefensie de zaak voor schone lucht tegen de Nederlandse staat), mensenrechtenjurist en ombudsman voor toekomstige generaties Jan van de Venis, advocaat Channa Samkalden, gespecialiseerd in aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen, zowel binnen als buiten Nederland (zij vertegenwoordigt onder andere vier Nigeriaanse boeren in een procedure tegen Shell vanwege olievervuiling in Nigeria) en promovenda Laura Burgers die voor haar proefschrift Justitia, the Peoples' Power and Mother Earth onderzoek doet naar de mogelijkheden van milieubescherming via het recht. 

Over de voorstelling Tenzij je een beter plan hebt:
'Een onderhoudende filosofische stand-up theatervoorstelling' ★★★★ Theaterkrant
'Nuyens en De Wit hebben een soort droogkomische anti-theatraliteit, die naadloos aansluit bij hun transparante theatertaal.' ★★★ Het Parool

TO DIS/AGREE
The art of conflict

Deze voorstelling maakt deel uit van het terugkerende programma Frascati Issues. In deze editie wordt onderzocht hoe verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom transformeert Frascati haar theaterzalen tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Tenzij je een beter plan hebt is een coproductie met DE COPRODUCERS. Onder deze noemer geven 8 Nederlandse kwaliteitstheaters een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.

Makers

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Haar werk strekt zich uit over verschillende domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Ze werd voor haar theater- en journalistieke werk meerdere malen genomineerd en ontving in 2013 de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Naast haar werk dat geproduceerd wordt door Frascati, schrijft ze als freelancer voor o.a. De Correspondent en Rekto:Verso en is ze curator van Nieuwe Grond dat onderdeel is van het Nederlands Theater Festival. Met haar laatste voorstelling Hulp reisde ze naast theaters ook langs bedrijven, maatschappelijke organisaties, NGO's en politieke partijen. Anoek schrijft op dit moment haar debuutroman bij Nijgh & Van Ditmar.

Rebekka de Wit (Santiago de Chile, 1985) is schrijver en theatermaker. Haar theaterwerk is tegelijkertijd persoonlijk en politiek, ernstig en geestig, kwetsbaar en ontwapenend. Met de voorstelling Hoe dit het verhaal werd won ze in 2012 de Theater aan Zee Jongtheaterprijs. Daarna volgden onder meer Heimat, Woudlopers handboek, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek en Ik weet er te weinig van. Vanaf 2017 heeft ze mede de artistieke leiding bij theatergezelschap De Nwe Tijd. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Ze schrijft voor De Correspondent, kunsttijdschrift Oogst, Rekto:Verso. 

 

Pers

 
75 minuten
tenzijjeeenbeterplanhebt.nl

Lees HIER de brief van Anoek & Rebekka aan alle bezoekers van Tenzij je een beter plan hebt

To Dis/Agree

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: To Dis/Agree