• A Portrait of the Artist in Red, Yellow, Blue door Caro Derkx © Axel Sypkens Smit

A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue

A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue

Caro Derkx / Frascati Producties

theater

Over

Beïnvloed door het werk van Virginia Woolf, Zadie Smith en Rebecca Solnit schrijft Caro Derkx met A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue, haar eerste klein gemonteerde voorstelling bij Frascati Producties, een metafysisch spiegelpaleis waarin het makkelijk verdwalen is.

We geven onszelf vorm door datgene waaraan we ons spiegelen, maar bestaat een identiteit wel als deze is gebaseerd op luchtspiegelingen? In deze mono-dialoog gaat Derkx niet zozeer op zoek naar ‘wie we zijn’, maar naar ‘wie of wat we zouden kúnnen zijn’. Want is ‘wie we zijn’ niet eerder open en relationeel, in plaats van een vaststaand gegeven?

Met een sterk persoonlijke ondertoon schetst zij een levendige en veelkleurige biografie van haar lievelingsdichter/romanschrijver. Ze spiegelt zich aan haar grote voorbeeld, brengt de verschillende identiteiten uit zijn werk en zijn leven met elkaar in dialoog en koerst zo aan op een onvermijdelijke confrontatie.

'Erudiet en smakelijk tovert Derkx het Parijs van de jaren zestig tevoorschijn.' ★★★★ de Volkskrant

'Caro Derkx maakt van sobere lezing uitdagend theater [...] Een knappe en zeer trefzekere debuutvoorstelling.'  ●●●● NRC

'[...] een meesterlijke politiek-psychologische ideeënthriller die zijn weerga zelfs in het gevestigde theaterveld niet kent’ Theaterkrant over Me, Myself and Sir Roger Scruton

van en met Caro Derkx eindregie Thomas Dudkiewicz en Hannah van Wieringen muziek Olaf Kroon mede mogelijk gemaakt door Stichting Melanie dank aan Ben Huijskens, Marcelle Kuijpers en Anoek Oostermeijer

Stichting Melanie

Makers

Caro Derkx (Arnhem, 1995) studeerde in 2019 af aan de Toneelacademie Maastricht met de solo-voorstelling Me, Myself and Sir Roger Scruton. Die ze, onder begeleiding van Thomas Dudkiewicz, schreef na een periode in Oxford te hebben gewoond. Het is een politiek-psychologische ideeënthriller over de conservatieve filosoof Sir Roger Scruton, waarin de aantrekkingskracht van het neoliberaal gedachtengoed voor een jongere generatie onder de loep wordt genomen. Uiteindelijk werd het vooral ook een monoloog over het spanningsveld tussen ‘het ik’ en 'de ander’. De voorstelling won zowel de Henriëtte Hustinxprijs 2019 als Het Debuut 2019.

'[...] een meesterlijke politiek-psychologische ideeënthriller die zijn weerga zelfs in het gevestigde theaterveld niet kent’ Theaterkrant over Me, Myself and Sir Roger Scruton.

Derkx koestert een grote liefde voor beeldende kunst, literatuur en filosofie, gebieden die zij inzet om de grote thema’s van onze tijd te bevragen. In haar werk onderzoekt ze de complexe verhouding tussen feit en fictie, werkelijkheid en fantasie, realiteit en beeldvorming en de steeds problematischere notie van authenticiteit. Vanaf seizoen 2020-21 ontwikkelt Caro haar werk bij Frascati Producties.

Pers

 

Beeld

75 minuten