• stemmen uit beton

Stemmen uit Beton #3 Kid's-Eye View

Stemmen uit Beton #3 Kid's-Eye View

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale

theater

Over

Na Stemmen uit Beton #1 Ouverture en #2 Balkonkoor, zijn in het derde deel van Stemmen uit Beton de kinderen aan zet. Door hun ogen bekijken we de groei van Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost door de jaren heen. De kinderen van toen en de kinderen van nu verbinden zich in een coming of age vertelling van de flat en haar inwoners. 

De Bijlmermeer was ooit 'de betonnen droom’ van architect Siegfried Nassuth, die in de jaren '60 het ontwerp bedacht. Die droom botste in de decennia die volgden op de realiteit. Met achter haar een onstuimige geschiedenis, wordt Groeneveen in Kid’s-Eye View opnieuw gezien, opnieuw gedroomd, opnieuw verteld. De stemmen van verschillende generaties kinderen leiden ons naar een wereld waar dromen zin heeft en richting geeft. Het tweede couplet van het Dies Irae wordt gecomponeerd en gezongen als een ode aan het kind in elk van ons.

Na vier weken resideren in Groeneveen in augustus reconstrueren Timo en Naomi in september in Frascati 4 de flat als een meerlagige plattegrond waarin dromen en realiteit door elkaar heen lopen. Het wordt een muzikale, verhalende reis door de tijd tot die ons voorbij vandaag, kritisch naar morgen doet kijken. Wie kan werkelijk dromen, en wiens dromen zijn zelfs voor zichzelf onhoorbaar geworden? De klanken van het tweede couplet van het Dies Irae mengen zich met audiofragmenten uit interviews, met kleuren die uit dromen voortkomen en met foto’s door kinderogen vastgelegd.

'In Stemmen uit beton #3 – Kid’s-eye view brengen Tembuyser en Steijger een weinig gehoorde, maar momenteel bijzonder relevante geschiedenis ten gehore. [...] De persoonlijke invalshoek toont krachtig de schade van het gebrekkige beleid dat Amsterdam-Zuidoost jarenlang haar problematische imago gegeven heeft, zonder een klaagzang te worden.' Theaterkrant

concept en spel Timo Tembuyser en Naomi Steijger coach Urias Boerleider productie Frascati Producties met dank aan Andel Rongen, woningcorporatie Rochdale en de bewoners van Groeneveen

Makers

Première za 19 sep 2020

Première op zaterdag 12 sep en try-out op vrijdag 11 sep.