• De zaak Shell

De zaak Shell. Repetities voor de werkelijkheid #2

De zaak Shell. Repetities voor de werkelijkheid #2

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit / Frascati Producties in coproductie met De Nwe Tijd i.s.m. Milieudefensie

theater

Over

Repetities voor de werkelijkheid #2: de burger, de overheid, toekomstige generaties

De amazone staat in brand, de laatste witte mannelijke neushoorn stierf vorig jaar uit en afgelopen zomer werd het ene na het andere hitterecord verbroken. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Milieudefensie besloot een rechtszaak aan te spannen tegen Shell en eist dat de oliegigant stopt met zijn vervuilende activiteiten en de bedrijfsvoering radicaal aanpast. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit lieten zich door deze lopende rechtszaak inspireren. In een serie openbare repetities die zij pre-enactments* noemen, worden de uiteenlopende perspectieven en stemmen rondom de rechtszaak onderzocht. Op deze manier betrekken zij burgers bij de rechtszaak en verzamelen bewijsstukken en dilemma’s. De vraag die centraal staat is: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat?

In deze tweede editie worden de pleidooien van de burger en de overheid geënsceneerd, gespeeld door acteur Gijs Scholten van Aschat en actrice Ariane Schluter. De toekomstige generaties laten zich horen in een speciaal voor de voorstelling gemaakte video van Willem Weemhoff.

Onder leiding van journalist Lex Bohlmeijer is er aansluitend een gesprek over de dilemma’s die uit de voorstellingsteksten spreken. Kunnen we deze uitdiepen, nuanceren of juist weerleggen? Met Donald Pols, directeur van Milieudefensie en Albert Jan Kruiter, publicist en mede-oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden.

Najaar 2020 zullen alle onderzochte pleitredes uit de pre-enactments samenkomen in theatervoorstelling De zaak Shell.

*  een pre-enactment is een zelfverzonnen variant op de ‘re-enactment’. In tegenstelling tot de ‘re-enactment’ waarin het verleden wordt nagespeeld, staat in de pre-enactment de toekomst centraal.

concept en tekst Anoek Nuyens en Rebekka de Wit dramaturgie Freek Vielen spel Gijs Scholten van Aschat en Ariane Schluter video Willem Weemhoff foto Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Tom Bouman 

 

 

Makers

Anoek Nuyens (1984) en Rebekka de Wit (1985) zijn beiden schrijver en theatermaker. In 2017 maakten zij bij Frascati Producties Tenzij je een beter plan hebt (Frascati Producties & De Nwe Tijd / De Coproducers, 2017), over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen en juristen gingen Nuyens en De Wit op zoek naar een manier om zich een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. Tijdens de uitgebreide tournee in Vlaanderen en Nederland maakte een nagesprek met activisten, politici en wetenschappers onlosmakelijk onderdeel uit van de voorstelling, waarmee het publiek een handelingsperspectief werd geboden. Dit doorlopende gesprek kreeg een online pendant op tenzijjeeenbeterplanhebt.nl.

Pers

 
De (on)vertelde stad

De zaak Shell maakt deel uit van De (on)vertelde stad, de nieuwe programmalijn van Frascati. Met De (on)vertelde stad richt Frascati zich op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. Zo ontgint het de nog onbekende verhalen van Amsterdam.